• Nederlands

VACCP-analyse

Naar aanleiding van diverse schandalen is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor voedselfraude, ook wel productintegriteit. Bij voedselfraude is sprake van opzettelijke vervalsing of besmetting, met als motivatie economisch belang. Voedselfraude kan mogelijk resulteren in gevaren voor de volksgezondheid. Vaak heeft voedselfraude echter te maken met het schaden van het vertrouwen van de consument doordat de gecommuniceerde informatie niet klopt.

Definitie

Onder voedselfraude verstaat FoodTrust de definitie van Spink en Moyer (2011):
‘Elke opzettelijke vervalsing, vervanging of toevoeging aan een product of grondstof, of het geven van een verkeerde voorstelling van het product of materiaal, om er financieel voordeel mee te behalen’.

Grote vraag

Er zijn verschillende redenen en aanleidingen waarom voedselfraude steeds meer voorkomt. Een voorbeeld is een stijgende prijs van een product door een slechte oogst. Dit kan de aanleiding zijn voor voedselfraude, omdat er een grote vraag is naar een product tegen een gunstige prijs. Het vervalsen van een product kan dan extra winst opleveren. Andere factoren die invloed kunnen uitoefenen op het aantal gevallen van voedselfraude zijn:

  • De productieketens worden steeds complexer
  • Er is economisch gewin te behalen
  • Het kan een goedkope en gemakkelijke manier van geld verdienen zijn
  • Wereldwijde sourcing
  • Er is een grote vraag op de markt naar een product en de producent wil daaraan voldoen

VACCP

Om de kans op voedselfraude in het bedrijf te minimaliseren is het belangrijk om een Vulnerability Assessment (VACCP) uit te voeren. Met deze VACCP inventarisatie wordt de kwetsbaarheid van de productketen beoordeeld. Aan de hand van de VACCP inventarisatie kunnen vervolgens maatregelen vastgesteld worden in een voedselfraudeplan.

Preventief bedrijfscontinuïteitsplan

Indien je toch in een situatie terecht komt waar jij het slachtoffer bent van voedselfraude, dan is het belangrijk dat het bedrijf gecontinueerd kan worden. De gevolgen van voedselfraude kun je verminderen door preventief een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen.

Neem contact op

Onze projectmanagers ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van bijvoorbeeld een VACCP inventarisatie, voedselfraudeplan of bedrijfscontinuïteitsplan. Indien je meer informatie wilt over onze diensten, dan gaan wij graag vrijblijvend in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op.

product integrity assessment boxarrow-up

Meer informatie?

Heb je vragen? Stel ze gerust. Wij helpen je graag. Bekijk ook een van onze andere diensten.

Contact Alle diensten
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
FoodTrust gaat verder als Normec Foodtrust

FoodTrust heet vanaf 1 september Normec Foodtrust. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Als expert op het gebied van Food defense (TACCP), voedselfraude (VACCP) en crisismanagement ondersteunen wij bedrijven om een transparante voedselketen te bevorderen.

 

Sluiten