• Nederlands

Risicomanagement in food

Voedselfraude (VACCP) en Food defense (TACCP) staan lijnrecht tegenover de momenteel veel gebruikte voedselkwaliteit en voedselveiligheid aspecten. Waar voedselveiligheid (HACCP) en -kwaliteit richten zich op het voorkomen van onopzettelijke gevaren voor de gezondheid van de consument, richten voedselfraude en Food defense zich op het voorkomen van opzettelijke besmetting of vervalsing. Bij Food defense gaat het meer om de motivatie om kwaad te doen, bij voedselfraude is dat vanuit economisch belang.

icoon voedselfraude

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele situaties van voedselfraude (VACCP) zijn:

 • Het vervangen van ingrediënten door goedkopere alternatieven.
  Bijvoorbeeld: olijfolie (extra vergine) vervangen door een goedkoper alternatief, maar wel dezelfde productnaam of etiket blijven dragen, zonder dat de vervanging wordt gecommuniceerd.
 • Het verdunnen van ingrediënten zonder dat te vermelden.
  Bijvoorbeeld: melk kan worden vermengd met andere melksoorten en water. Zo is er bij de productie van Buffel mozzarella buffelmelk nodig. Er zijn gevallen bekend dat melk van de koe wordt toegevoegd.
 • Producten die onterecht een keurmerk dragen.
  Bijvoorbeeld: het gebruik van het Beter Leven keurmerk en het keurmerk voor Biologische producten.
 • Het vervangen van duurdere ingrediënten in een samengesteld product.
  Bijvoorbeeld: de bekende paardenvleesaffaire waarbij paardenvlees (een goedkoop alternatief van rundvlees) als vervanger werd gebruikt in een lasagne product.
Meer over voedselfraude (VACCP)

Enkele situaties van Food defense (TACCP) zijn:

 • De aanwezigheid van naalden in broodjes vanaf Schiphol. Naar verwachting zijn de naalden opzettelijk door een medewerker toegevoegd aan de broodjes.
 • Het besmetten van sinaasappels met kwik.
Meer over Food defense (TACCP)

Onopzettelijke gevaren

Voedselveiligheid en voedselkwaliteit richt zich op de borging van onopzettelijke gevaren. Met behulp van de HACCP systematiek worden deze gevaren geborgd. Onze partner Normec Quality Assurance is gespecialiseerd in het opzetten en implementeren van deze kwaliteitsmanagementsystemen.

Neem contact met ons op

Onze ervaren projectmanagers zetten een risico-inventarisatie, voedselfraude- of food defense plan op. Indien je meer informatie wilt over onze diensten, dan gaan wij graag vrijblijvend met jou in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op.

 

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
FoodTrust gaat verder als Normec Foodtrust

FoodTrust heet vanaf 1 september Normec Foodtrust. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec Foodcare als één krachtig merk naar buiten toe.

Als expert op het gebied van Food defense (TACCP), voedselfraude (VACCP) en crisismanagement ondersteunen wij bedrijven om een transparante voedselketen te bevorderen.

 

Sluiten